Lai Chau farmers compete in picking and drying tea

Báo Dân tộc và Phát triểnBáo Dân tộc và Phát triển16/04/2024


Tan Uyen is a land endowed by nature with many advantages with a fresh, cool climate suitable for agricultural development, especially the soil and climate are very suitable for tea plants to grow. With an area of ​​nearly 3,400 hectares of tea, of which the commercial tea area reaches nearly 3,100 hectares, the average fresh tea bud yield reaches more than 8.5 tons/ha, the output of fresh tea buds is estimated at nearly 30 thousand tons/year, equivalent to 5,800 tons of various types of dried tea buds; bringing in a revenue of more than 200 billion VND/year and creating jobs, stabilizing the lives of about 7,000 local workers.

Tea trees have become a key crop, not only helping Tan Uyen farmers to eliminate hunger and reduce poverty, develop the economy, but also contributing greatly to Tan Uyen district's rise to become a new rural district of Lai Chau.

Ngay từ sáng sớm đông đảo người dân, du khách đã tập trung về vùng chè xã Phúc Khoa huyện Tân Uyên để xem cuộc thi hái, sao chè của bà con nông dân.
From early morning, many people and tourists gathered in the tea area of ​​Phuc Khoa commune, Tan Uyen district to watch the tea picking and drying competition of farmers.
Ban Giám khảo thông qua thể lệ thi. Theo đó, thời gian thi 25 phút, các thí sinh phải hái chè nhanh và phải đạt tiêu chuẩn 1 tôm 2 - 3 lá, búp chè tươi, không để búp chè gãy, hoặc dập nát.
The jury approved the competition rules. Accordingly, the competition time is 25 minutes, the contestants must pick tea quickly and must meet the standards of 1 bud, 2-3 leaves, fresh tea buds, not broken or crushed.
Thí sinh chỉ được hái chè trong hàng của mình, chỉ dùng 2 tay không dùng liềm, dao, máy móc để hái chè.
Candidates are only allowed to pick tea in their own rows, using only two hands, not sickles, knives, or machines to pick tea.
Các thí sinh trong trang phục truyền thống nhanh tay hái chè.
Candidates in traditional costumes quickly picked tea.
Niềm vui trong lao động tạo nên nét đẹp riêng có.
Joy in work creates unique beauty.
Ban Giám khảo kiểm tra kỹ thuật hái chè và chấm điểm phần thi hái chè tại các luống chè.
The judges checked the tea picking techniques and scored the tea picking competition at the tea beds.
Chè được tập kết, cân trọng lượng sau khi hái ngay tại đầu luống.
Tea is gathered and weighed right after picking at the beginning of the bed.
Chè được sao theo phương pháp truyền thống.
Tea is roasted using traditional methods.
Để cho ra những cánh chè xoắn, đẹp khâu vò chè cũng khá quan trọng.
To produce beautiful, twisted tea leaves, the tea rolling step is also quite important.
Sao chè trên chảo gang đòi hỏi rất nhiều kinh nghiệm và cả kỹ thuật…
Roasting tea on a cast iron pan requires a lot of experience and technique…
Chè sao đạt sẽ được sàng loại bỏ chè cám.
The roasted tea will be sieved to remove the bran.
Sản phẩm ra lò là những cánh chè khô.
The finished product is dried tea leaves.
Niềm vui, hạnh phúc khi những thành quả của người nông dân vùng chè tao ra các sản phẩm có thương hiệu trên thị trường.
Joy and happiness when the achievements of tea farmers create branded products on the market.
Tay boy sows faith in tea growers in Phu Luong


Source

Comment (0)

No data
No data

Same tag

Same category

Colorful Vietnamese landscapes through the lens of photographer Khanh Phan
Vietnam calls for peaceful resolution of conflict in Ukraine
Developing community tourism in Ha Giang: When endogenous culture acts as an economic "lever"
French father brings daughter back to Vietnam to find mother: Unbelievable DNA results after 1 day

Same author

Image

Heritage

Figure

Business

No videos available

News

Ministry - Branch

Local

Product